Hoe lekkage in de douche opsporen?

Lekkage in of rond de douche is vervelend, het kan er toe lijden dat de onderverdieping last krijgt van doorlekken water en de daarbij behoren vochtplekken en zelfs vochtschimmel.

Wanneer er dus lekkage is, is het zaak dat deze zo snel mogelijk wordt opgespoord en wordt verholpen. Dit is de enige manier om verder leed te voorkomen. Met deze tips van de Loodgieter-Expert spoor je een lekkage in de douche gemakkelijk op.

De oorzaken

Lekkage heeft een aantal mogelijk redenen. De meest voorkomen redenen zijn:

  • Tegelwerk dat niet meer goed is. Wanneer het tegelwerk broos is of scheuren vertoont kan er waterlekkage optreden.
  • Kitranden om de douchebak of op andere plekken dat begint te scheuren.
  • Voegen die broos zijn of scheuren vertonen.
  • Wanneer er water langs het doucheputje verdwijnt in plaats van in het douchepotje.
  • Waterleidingen die lek zijn, of de koppelstukken van de waterleiding die niet meer goed op elkaar aansluiten.

Stappenplan opsporen lekkage

In de onderstaand stappenplan leiden we u stap voor stap langs de mogelijke problemen, en hoe u deze kunt opsporen.

  1. Controleer de tegels: Controleer de tegels op op scheuren en afbrokkelende stukken. Deze zwakheden kunnen het lek veroorzaken. Als u geen scheuren ziet kunt u met een schroevendraaier zacht op de tegels tikken, wanneer deze hol klinkt kan de tegel los zitten en dit kan weer de oorzaak zijn van een lekkage.
  2. Kijk de kitranden goed na, check of er scheuren in de randen aanwezig zijn. Als u geen scheuren ziet met het blote oog kunt u een met een aardappelschilmesje voelen of er een opening is tussen de kitranden en de tegels of de douchebak. Gebruik de botte kant van het mesje om te voorkomen dat u zelf de kitranden los snijdt. Als het mesje er langs kan moet u de kitranden repareren, meestal door een nieuwe kitrand aan te brengen.
  3. Het voegwerk goed controleren: Ook hier controleert u eerst visueel of u zwakke plekken ziet. Afgebrokkelde voegen of scheuren in het voegwerk. Wanneer de voegen inderdaad poreus is het zaak dat de voegen vervangen worden.
  4. Controleer of het kitwerk en eventueel het rubber rondom het doucheputje nog goed in conditie is. Als u daar zwakheden ontdekt is het zaak dat de zwakke schakel wordt vervangen.
  5. Controleer of de waterleiding lekt: schrijf voordat u gaat slapen de meterstand van de water op. Als u de volgende ochtend wakker wordt controleert u of er water verbruikt is. Wanneer dit het geval is, zonder dat u een kraan heeft aangeraakt, is er een leiding die lekt.